Hrádek nad Nisou

 
  zpět

Hrádek nad Nisou

 »
Hasiči »

Zprávy »

Zprávy

 

Hrádečtí hasiči budou mít díky evropskému projektu novou techniku

autor: Kristýna Petrásková datum zveřejnění: 13.11.2016 zdroj: Město Hrádek nad Nisou

 

V první polovině příštího roku se hrádečtí hasiči dočkají nové techniky v podobě hasičského speciálu a přívěsu na ropné havárie. V uplynulých dnech bylo uzavřeno výběrové řízení na zhotovitele této techniky a po kontrole dozorujícího orgánu je podepsána smlouva s dodavatelem - firmou KOV Velim, s.r.o.

 

A s jakou technikou budou vlastně hrádečtí hasiči disponovat? S ochranou obyvatel a majetku bude místním hasičům pomáhat osmikolový požární nosič kontejnerů doplněný dvěma nákladními kontejnery a přívěsný vozík. Nosič bude doplněný o hydraulickou ruku a hydraulický naviják. Jeden z nákladních kontejnerů bude opatřen shrnovací plachtou a druhý je určen pro přepravu sypkých materiálů nebo menších stavebních strojů. Přívěsný vozík, který je součástí zakázky, bude vybaven prostředky pro likvidaci úniků ropných látek na vodní hladiny, nornými stěnami, sorbenty, jímacími prostředky použitého sorbentu a osvětlovací soupravou.

Náklady na pořízení této techniky dosahují téměř 10 mil. Kč. Díky projektu pod názvem „4 města zachraňují přes hranice / 4 Städte retten über die Grenze“ město získá velkou část finančních prostředků z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) prostřednictvím Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014-2020 a ze státního rozpočtu České republiky (čeští partneři) zpátky. Dalšími partnery projektu jsou město Liberec, Zittau a Herrnhut. Cílem celého projektu je efektivní ochrana obyvatelstva, jejich majetku a životního prostředí.

Hrádečtí hasiči budou dále díky tomuto projektu dovybaveni hasícím kontejnerem, ochrannými obleky pro práci ve vodě, novým raftovým člunem, přenosnými osvětlovacími soupravami, mobilními protipovodňovými zábranami a přístřeškem pro garážování kontejnerů a uskladnění písku pro pytlování mobilních zábran.


Více o programu naleznete zde



                  

 

 
 
            © 2000-2024 Město Hrádek nad Nisou