Hrádek nad Nisou

 
  zpět

Hrádek nad Nisou

 »
Hasiči »

Zprávy »

Zprávy

 

Hrádek nad Nisou je od dnešního dne zapojen do systému AED

autor: Jaromír Mottl datum zveřejnění: 6.3.2017 zdroj: Hasiči Hrádek nad Nisou

 

Dnes byl v budově Krajského úřadu Libereckého kraje slavnostně spuštěn projekt Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje "AED pro Liberecký kraj". Mezi hasiče a policisty bylo předáno na 36 kusů Automatických externích defibrilátorů, zkráceně AED. Doplnil se tak systém těchto přístrojů, které jsou již v kraji k dipozici.

 

Tyto AED přístroje byly zakoupeny za finanční podpory Libereckého kraje v hodnotě více jak 2 milióny korun. Myšlenka pořízení AED vznikla před dvěma lety podle již fungujícího projektu v Jihomoravském kraji. Principem projektu není nahrazení práce záchranářů, ale dřívější poskytnutí pomoci občanům Libereckého kraje při vzniku náhlých kolapsů způsobených zástavou krevního oběhu. Petr Matějíčka z liberecké záchranné služby a autor toho projektu věří, že tato první etapa spustí další nákupy těchto přístrojů a doplní další místa Libereckého kraje, která jsou pro záchrannou službu poměrně vzdálená.

Co to AED vůbec je? Je to zařízení, které dokáže srovnat srdeční činnost ze vzniklé fibrilace, která je pro člověka smrtelná, na základě vyhodnocení srdeční činnosti. Záchranáři připojí tento přístroj na tělo postižené osoby, přístroj samostatně vyhodnotí činnost srdce, a případně doporučí vydat impulz stimulující fibrilující srdce. Tento přístroj však není samospásný. Nezbytná činnost je i práce záchranářů, kteří provádějí nepřímou masáž srdce, popř. "umělé" dýchání.

Právě spuštěný systém "AED pro Liberecký kraj" by měl zajistit dřívější zdravotní pomoc v místech, kde hasiči nebo policisté budou na místě vzniklého kolapsu rychleji než posádky Zdravotnické záchranné služby. Je prokázáno, že za cca 7-8 minut od vzniku zástavy krevního oběhu je šance na přežití okolo 40-50%, a po zhruba 10 minutách je to v řádově v procentech. Tento sytém by měl zvýšit právě tu "šanci na přežití".

Od začátku přípravy tohoto projektu byl ze strany města zájem o zapojení se do připravovaného systému. Po dohodě s vedením města bude přístroj v rukou hrádeckých hasičů, kteří zabezpečí jak odbornou přípravu, tak i poskytování pomoci postiženýcm osobám. Aby byl zajištěn bezproblémový výjezd přístroje AED k případům, je do systému zapojena i Městská policie Hrádek nad Nisou, která bude v případě potřeby hrádecké hasiče zastupovat a doplňovat.

Aby mohli být hasiči a strážníci zapojeni do projektu, museli absolvovat odbornou přípravu v oblasti kardiopulmonální resucitace. Ta proběhla uplynulou sobotu v prostorách hasičské zbrojnice. Postupně se jí zúčastnilo celkem 17 hasičů a tři strážníci. Později budou doškoleni i zbývající strážníci městské policie.

"K práci hasičů patří záchrana lidských životů, a proto bylo zapojení pro projektu samozřejmostí. Hasiči se často setkávají se závažnými událostmi, při kterých provádějí resuscitaci. Nyní mají další nástroj, jak ještě více pomoci", napsala na webu HZS Libereckého kraje por. Mgr. Zdenka Štrauchová, tisková mluvčí. A my se k této myšlence připojujeme.


 

 
 
            © 2000-2024 Město Hrádek nad Nisou