Hrádek nad Nisou

 
  zpět

Hrádek nad Nisou

 »
Hasiči »

Zprávy »

Zprávy

 

Oslava hasičského muzea v Chrastavě byla zakončena hasičskou fontánou

autor: Jaromír Mottl datum zveřejnění: 14.5.2017 zdroj: Hasiči Hrádek nad Nisou

 

Uplynulou sobotu proběhla v Chrastavě oslava dvacetiletého působení hasičského muzea. Při této příležitosti byla v rámci odpoledního programu pokřtěna i knížka, která byla vydána k tomuto výročí. Tento slavnostní den zakončila hasičská fontána.

 

Chrastavští hasiči se několik desítek let věnují kromě jiného i historické hasičské technice. Ve své sbírce mají i velmi cenné exponáty, většina z nich je i funkční. A celá řada historických aut, stříkaček a dalších prostředků čeká na jejich renovaci. Proto v 2. polovině 90. let bylo slavnostně otevřeno první hasičské muzeum v okrese Liberec. A hned se stalo vzhledem rozsahu sbírky a exponátů jedním z největších nejen v Libereckém kraji. Expozice je umístěna v přízemí a prvním patře bývalého kravína na Bílokostelecké ulici. O tuto sbírku, budovu a celý provoz se starají dobrovolní hasiči z Chrastavy.

O historii chrastavského hasičského muzea byla vydána publikace mapující právě těch 20 let jeho  fungování. Autorem je pana Karel Boháč, který vydal spousty jiných knížek o historii hasičských sborů v Libereckém kraji. Kniha o muzeu byla pokřtěna v průběhu odpoledního programu. Potom se část historické techniky návštěvníků přesunulo na chrastavské městské koupaliště, kde po setmění byla připravena hasičská fontána. Tou byla vlasní oslava chrastavského muzea velkolepě zakončena.

Hasičskou fontánu, kterou připravili dobrovolní hasiči ze Skalice u České Lípy a Jablonného Podještědí, zajistili hasičské sbory z Chrastavy, Hrádku nad Nisou, Chotyně, Oldřichova v Hájích, Jablonného v Poještědí, Skalice u České Lípy a Bílého Kostela nad Nisou. Celá fontána na motivy skladby Bedřicha Smetany Vltava trvala téměř 11 minut, bylo zde nasazeno celkem osm čerpadel a 43 proudů C. V jednom okamžiku bylo ve vzduchu témě devět tisíc litrů vody, které krotilo více jak 50 hasičů. Celá fontána nejen u diváků sklidila veliký úspěch.



video z hasičské fontány>>

video z oslavy hasičkého muzea>>



 

 
 
            © 2000-2024 Město Hrádek nad Nisou