Hrádek nad Nisou

 
  zpět

Hrádek nad Nisou

 »
Město - Archiv »

Martin Půta »

Zprávy

 

Nebudu sedět na dvou židlích

datum zveřejnění: 19.11.2012 zdroj: Vít Štrupl

 

Výsledek voleb do krajského zastupitelstva bude s největší pravděpodobností znamenat změnu ve vedení města. Dosavadní starosta města Martin Půta již dopředu deklaroval, že nebude zároveň hejtmanem i starostou. A protože krajská koalice je dohodnutá, ptáme se Martina Půty, jak se výsledky krajských voleb projeví v Hrádku.

 

Sdružení Starostové pro Liberecký kraj výrazně uspělo ve volbách do zastupitelstva Libereckého kraje. Spolu se Změnou pro Liberecký kraj převezmete odpovědnost za další budoucnost kraje. V Hrádku nad Nisou získali Starostové dokonce 64 % hlasů, což je víc, než získalo sdružení Hrádek potřebuje změny! v komunálních volbách před dvěma lety.
Já chci samozřejmě všem hrádečákům poděkovat za podporu. Jednak proto, že si jí vážím, a také proto, že před volbami mi lidé často říkali, že mě nebudou volit, protože nechtějí, abych z Hrádku odešel. Na to jsem jim odpovídal, že v roce 2010 jsem slíbil, že kandiduji na starostu potřetí a naposledy, a tak nejpozději za dva roky bych starostou stejně nebyl. Děkuji všem, kteří k volbám přišli, účast v Hrádku byla větší, než v celém kraji. Udělám všechno proto, aby za další čtyři roky mohli obyvatelé kraje volit Starosty a mě osobně znova.

Následovat musí otázka, na kterou bude chtít znát odpověď mnoho lidí. Zůstanete dál ve funkci starosty, nebo ji přenecháte někomu jinému, jak jste říkal před volbami?
Ustavující zasedání krajského zastupitelstva by se mělo konat v posledním listopadovém týdnu, po rozhodnutí soudu o platnosti výsledků voleb. V Jablonci nad Nisou byla totiž podána žaloba na jejich neplatnost. Na zasedání zastupitelstva města v říjnu jsem situaci probíral jak se zastupiteli, tak se zástupci jednotlivých klubů. Dával jsem návrh, aby se otázka případného nového vedení města řešila až v prosinci, až bude jasné, že bude utvořena krajská koalice. Pokud bude koalice fungovat a bude zvolena nová rada kraje, jsem připraven 19. prosince rezignovat na funkci starosty města. Zároveň by ve stejný den na zasedání zastupitelstva města proběhla volba nového vedení města. Už před volbami jsem říkal, že na dvou židlích sedět nebudu. Do konce volebního období bych rád zůstal členem rady města. A po volbách se uvidí.

Na konci října rezignovala na svou funkci členky rady města p. Hana Prchlíková. To znamená, že bude potřeba radu města doplnit. Máte již představu o tom, kdo se stane novým radním?
K doplnění rady města by mělo dojít na listopadovém zasedání zastupitelstva města. Náš zastupitelský klub Hrádek potřebuje změny! má o novém členu jasno. Budeme navrhovat, aby se novým radním stal pan Pavel Farský. Uvidíme, zda budou vzneseny ještě další návrhy.

Vzhledem k výsledku voleb do zastupitelstva kraje máte jistě jasno i v tom, kdo by se měl stát novým starostou města.
Na podobné dotazy již nějakou dobu odpovídám, takže to není nijak tajná informace. Moji podporu bude mít dosavadní místostarosta pan Josef Horinka. To je myslím logický krok, na radnici pracuje šest let, má za sebou řadu investičních projektů, věnuje se obnově škod po povodních. Myslím, že ze čtyřiadvaceti zastupitelů, ze kterých se musí nový starosta vybírat, je nejlépe připraven funkci starosty převzít.

 

 
 
            © 2000-2024 Město Hrádek nad Nisou