Hrádek nad Nisou

 
  zpět

Hrádek nad Nisou

 »
Hasiči »

Zprávy »

Zprávy

 

Další zastávka 4 měst, které zachraňují přes hranice

autor: Jaromír Mottl datum zveřejnění: 8.11.2016 zdroj: Hasiči Hrádek nad Nisou

 

Další společnou aktivitou projektu 4 města zachraňují přes hranice byla návštěva regionálního operačního střediska hasičů, záchranné služby a lékařské pomoci v německé Hoyeswerdě, které jedním z pěti středisek ve svobodném státě Sasko.

 

Po příjezdu do Hoyeswerdy nás přivítal velitel profesionálních hasičů, pan Stefan Schumann. Ten nás seznámil s fungováním regionálního operačního střediska, které je součástí systému řízení jednotek požární ochrany, záchranné služby a přepravy raněných osob ve svobodném státě Sasko. Zmínil se také o možnosti přeshraniční spolupráce s hasiči na české straně. Středisko v Hoyeswerdě je jedním z pěti operačních středisek na území Saska, mezi které patří středisko v Drážďanech, Zwickau, Chemnitz i nově budované v Lipsku. Přítomní byli informováni o množství odbavených tísňových volání, které v roce 2015 dosáhlo téměř 170 tis.

V diskuzi vysvětlil i systém fungování hasičských jednotek, jak profesionálních, tak dobrovolných na území Saska a spolupráce jednotek mezi jednotlivými městy, který je úplně rozdílný od systému fungování v České republice. Na závěr návštěvy nám byla představena stanice profesionálních i dobrovolných hasičů, zejména prvovýjezdová technika i velitelské automobily jak pro běžné zásahy, tak i ty velké. Každopádně to byla příjemná i milá návštěva tak velkého a významného objektu systému zabezpečení bezpečnosti obyvatel na území svobodného státu Sasko.


4 města zachraňují přes hranice / 4 Städte retten über die Grenze
 
    

 

 
 
            © 2000-2024 Město Hrádek nad Nisou