Hrádek nad Nisou

 
  zpět

Hrádek nad Nisou

 »
Hasiči »

Zprávy »

Zprávy

 

Hrádečtí hasiči připravují nový hasící kontejner

autor: Jaromír Mottl datum zveřejnění: 5.2.2017 zdroj: Hasiči Hrádek nad Nisou

 

V těchto dnech hrádečtí hasiči společně s městem Hrádek nad Nisou finalizují v přípravě výběrového řízení na nový hasící kontejner. Ten doplní právě realizovanou flotilu ....

 

....nákladních kontejnerů, vozidla pro jejich přepravu, a speciálního přívěsu pro řešení úniků ropných látek na vodní hladiny. Tato nová technika, kterou hrádecká jednotka dobrovolných hasičů získá do své výbavy v polovině tohoto roku, je určena pro řešení následků povodňových škod, pro přepravu humanitární pomoci nebo materiálů na zmírnění účinků záplav nebo povodní. Hasičům budou doplněny i speciální suché obleky pro práci ve vodě, nebo osvětlovací stanice pro zajištění práce v nočních hodinách. (http://www.hradek.eu/page.aspx?zaz=248-20269).

Nově připravovaný hasící kontejner je určen pro zajištění vody při likvidaci velkých požárů nebo škod způsobených při záplavách a povodních jako zásobník vody pro čištění zasažených prostorů. Kontejner bude vybavený samostatným čerpadlem a i osvětlením, které zajistí nezávislou funkčnost této techniky bez nutnosti přítomnosti dalšího vozidla. Bude vybaven nádrží na vodu o objemu 8 tis. litrů vody a téměř 500 litry pěnidla, s čerpadlem o výkonu 2 100 litrů/min při 10 barech. Mezi další vybavení patří i osvětlovací stožár a elektrocentrála nejen pro napájení tohoto osvětlení.

Finanční prostředky pro získání této techniky jsou zajištěny v rámci projektu EU pod názvem „4 města zachraňují přes hranice/4 Städte retten über die Grenze“ v hodnotě téměř 15 mil. korun. Společně s hrádeckými hasič jsou do projektu zapojeny hasiči z Liberce – Krásné Studánky, německé Žitavy a Hernhutu. Celkové ukončení projektu je plánováno do konce roku 2019. Více o tomto projektu na: http://www.liberec.cz/cz/radnice/strategie-projekty/projekty-mesta/planovaci-obdobi-2014-2020/4-mesta-zachranuji-pres-hranice/projekt-4-mesta-zachranuji-pres-hranice-3.html.



4 města zachraňují přes hranice / 4 Städte retten über die Grenze

  



 

 
 
            © 2000-2024 Město Hrádek nad Nisou