Hrádek nad Nisou

 
  zpět

Hrádek nad Nisou

 »
Hasiči »

Zprávy »

Zprávy

 

Město Hrádek nad Nisou i Liberecký kraj podpořilo opravu velké Tatry

autor: Jaromír Mottl datum zveřejnění: 30.12.2018 zdroj: Hasiči Hrádek nad Nisou

 

V rámci obnovy mobilní požární techniky hrádeckých hasičů bylo koncem roku 2017 vedením města Hrádek nad Nisou rozhodnuto o opravě tzv. velké Tatry, tedy CAS 32/8000/750-S3R na podvozku Tatra 815.

 

Opravované vozidlo je ve službách hrádeckých hasičů od roku 1990, kdy bylo převedeno od tehdejšího Okresního útvaru požární ochrany v Liberci. To bylo u profesionálních hasičů v provozu téměř  tři roky. Od prvních dnů u hasičů v Hrádku nad Nisou byla Tatra zařazena jako prvovýjezdové vozidlo a do roku 2011 s ní byly řešeny téměř všechny události nejen na území města. Tatra byla dále využívána při všech velkých požárech jak objektů, tak lesů, zemědělských ploch, a pod.

V roce 2000 bylo vozidlo dáno do první velké opravy z důvodu havarijního stavu vodní a pěnidlové nádrže. Ta byla realizována ve firmě SEHAT, s.r.o., Velké Poříčí. Oprava spočívala v nové nástavbě, a to plastové vodní a pěnidlové nádrže, výměnou přední i zadní úložné skříně. I vnitřní prostory a střecha nástavby doznaly změny v podobě hliníkových úchytných prostorů a úložných beden. Následně byla provedena svépomocí oprava kabiny a celkový nový lak vozidla.

V dalších letech byly prováděny běžné opravy a údržba podvozku i motorové části. V posledních letech byly elektroinstalace a vzduchové rozvody v havarijním stavu. I část nosníků musela být vyměněna za nové. V roce 2016 byly získány finanční prostředky na opravu vodního čerpadla a veškerých sacích a výtlačných potrubí v hodnotě 450 tisíc Kč. Tuto opravu provedla firma THT, a.s. Polička a opravu z poloviny zaplatilo Město Hrádek nad Nisou a druhá část finančních prostředků byla získána z podpory hasičů v rámci dodací Libereckého kraje.

Jelikož se hromadily závady na podvozkové části vozidla a koroze kabiny začala být neúnosná, bylo velitelem jednotky požádáno vedení Města Hrádek nad Nisou pro rok 2018 o zajištění finančních prostředků na celkovou opravu vozidla vč. povrchové úpravy vozidla ve výši 2 miliónu Kč. V průběhu roku 2018 byla podána i žádost na Liberecký kraj o finanční podporu, která dosáhla výše 300 tisíc Kč. Výběrovým řízením, které proběhlo v první polovině tohoto roku, vyhrála opravu firma Anza, s.r.o., Chlumec nad Cidlinou. Tam byla v polovině září Tatra odvezena a třetí týden v prosinci se vrátila zpět do Hrádku nad Nisou.

Po dobu "pobytu" ve firmě Anza byla provedena kompletní oprava motoru, převodové skříně, podvozku i dveře kabiny. Při tom byla vyměněna veškerá elektroinstalace, vzduchové rozvody, pneumatické pérování i výměna pryžových částí na podvozku. V rámci rekonstrukce byly dodány nové disky na všechna kola, na kabině byla dodána kromě nových dveří i nová přední maska, tzv. facelift, a kompletně nové světelné a zvukové výstražné zařízení. Nakonec vozidlo doznalo nový lak i výstražné reflexní pruhy.

Chtěli bychom tímto poděkovat vedení Města Hrádek nad Nisou za zajištění finančních prostředků pro opravu této cisternové automobilové stříkačky, které prodlouží její životnost na několik dalších let.


   

 

 
 
            © 2000-2024 Město Hrádek nad Nisou